Inside A Family’s Very Stylish + Sophisticated Backyard Studio


Inside A Family’s Very Stylish + Sophisticated Backyard Studio

Interiors

by Christina Karras

StudioStudio tdf archi3

Studio Studio was designed by Brave New Eco.

StudioStudio tdf archi4 1

The new addition is built in the backyard of a family home.

StudioStudio tdf archi5

StudioStudio tdf archi6

‘By creating a stand-alone flexible space, we were able to capitalise on northern orientation, activate the courtyard garden and create separation for study guests and teen socialising,’ Brave New Eco’s Megan Norgate says.

StudioStudio tdf archi7

Timber steps lead to the multi-purpose space.

StudioStudio tdf archi8

A new ‘more people-friendly, bee and bird-friendly and productive’ garden completes the project.

StudioStudio tdf archi9

Batten detailing on the walls and daybed was inspired by the client’s vintage shelving.

StudioStudio tdf archi12

The bathroom’s bold orange and charcoal scheme was inspired by mid-century houses.

StudioStudio tdf archi13

In line with Brave New Eco’s ethos, sustainable upgrades like energy and water-efficient appliances have been selected, alongside recycled hardwood.

The need for more space is a familiar problem for most families living in Melbourne’s inner-city suburbs. But rather than extending their existing house, Brunswick East residents Katrina and Chris found a solution in the family home’s dilapidated garage.

‘The clients had a large disused area at the back of the garden with an old garage,’ Brave New Eco‘s Megan Norgate says.

‘They needed another living area (that could also become a spare bedroom when required) and a second bathroom, to be able to socialise concurrently with their teenage children —without being on top of one another.’

Demolishing the existing garage made way for a thoughtful, custom-designed studio that ticked all the boxes. The new 27-square-metre space features an open floorplan, with a study nook, storage, a day bed, and a bathroom.

‘It’s an alternative to an expensive extension to the home, which would have necessitated the demolishing of a previous extension and the loss of previous upgrades, such as the new kitchen,’ Megan adds.

Timber battening sourced from sustainable suppliers CERES Fair Wood lines the studio’s interiors, layered with natural textures low-emission cork flooring and plywood — creating a warm and cosy atmosphere that avoids feeling like a ‘white box’.

‘We drew inspiration from mid-century aesthetics to create a palette of charcoal, orange and blue,’ Megan says, highlighting the bold orange door, tap and ceramic light in the otherwise utilitarian bathroom.

The addition has also improved the owner’s connection with the backyard, turning it into a central courtyard garden. Large windows open up to frame views of Katrina and Chris’ ‘more people-friendly, bee and bird-friendly and productive’ garden, re-designed by Miri Ransom of Daily Gardener, who anchored the compact build with leafy plantings.

‘Our changes have transformed the way our clients live in their home, giving them a multi-use space for living, working and entertaining,’ Megan says.



Source link

About The Author